Modern konyha tervezés és kialakítás: ötletek és tippek

Ha konyhánk tervezésébe kezdünk, akkor a helység méretétől függően kell hozzálátnunk a legfontosabb munkaterületek kialakítására, elhelyezésére. Hisz egyáltalán nem mindegy, hogy kényelmesen fogunk tudni dolgozni, vagy a tágas tér apróbb szegletében fogunk kuporodni a rosszul elhelyzett és tervezett zónák miatt. Ez sok esetben tipikus hiba egyedi konyák tervezésekor, ahol a kezdeti szakaszokban erre nem fordítanak figyelmet. Gondoljunk csak bele: egy ilyen konyhában a főzés maga lesz a rémálom és a stressz. Semmi sem ott lesz, ahol szeretnénk, könyebben fogunk elfáradni és nehezebben boldogulni.

A tervezés szinte minden esetben egy egyedi és adott lakásra, házra szóló folyamat, de vannak alapelvek, melyeket érdemes szem előtt tartani. Ezen alapokat fogjuk ebben a cikkben megosztani veled!

Leggyakoribb konyha elrendezések

Munkaháromszög: ideális elrendezés kellő távolságban

A sütés – főzés során három elem köré csoportosítható szinte minden folyamat, melyek nem mások mint a főzőlap, a mosogató és a hűtő. Ezen elemek alkotják a háromszög három pontját, melyeket összekötve alakul ki a háromszög. Ügyelni kell rá, hogy ebben az esetben a háromszög három pontja ne legyen túl nagy távolságban egymástól, mert ez rohangáláshoz fog vezetni. Abban az esetben, ha pedig túl közel vannak, akkor kényelmetlenül szűk helyen fogunk kuporogni. Az ideális távolság 1-1.5 méter, de ezt igényeinknek megfelelően tudjuk változtatni a tervezés fázisában.

Ha kisebb helyiséggel kell gazdálkodnunk, akkor az egysoros elrendezés a legpraktikusabb megoldás. A háromszögünk ebben az esetben összetolódik és egy sor alakul ki. Ez a megoldás praktikus és tetszetős is lehet. Ha ettől picivel nagyobb a helység és szeretnénk az étkezőt is belekalkulálni, akkor L-alakú lesz számnukra az ideális választás. Ebben a megoldásban jól hasznosulnak a sarkok, valamint lehetőség van kisebb sziget kialakítására is. Látványos és komfortos megoldás lehet, mely napjainkban is igencsak nagy népszerűségnek örvend.

Amivel még külön számolnunk kell, azok a munkafelületek. Célszerű  legalább két nagyobb felületet biztosítanunk e célból.

Ha nagyobb a helység, akkor nyugodtan kalkulálhatunk U alakban kialakított konyával is. Ebben az esetben tudjuk maximalizálni a lehetőségeinket, a helyiség adottságait, valamint a tárolók maximális kialakítását. Nagy alapterület esetén azonban ügyelnünk kell rá, hogy a háromszög egyes pontjai ne essenek egymástól túl nagy távolságra.

Modern konyha tervezése: ötletek és tippek

Az egyes helyiségeket, zónákat elválaszthatjuk egymástól kisebb pultkokkal, szigetekkel, melyek még a nagyobb terület esetében is könnyítik a főzésünket, extra felületeket biztosítva a munkapulton felül. Viszont ha kisebb egysoros konyánkba tervezünk egy szigetet, akkor az rengeteg tároló lehetőséggel és kényelmes megoldással fog szolgálni számunkra. Ugyanakkor arra ügyelni kell mindenképpen, hogy legalább 1-1.5 méter helxünk legyen a sziget körül a kényelmes közelkedés miatt.

A tervezés során pár aprónak tűnő lényeges elem meghatározhatja a konyha későbbi “használhatóságát”. Ezért ezen dolgokra szükséges már a tervezési fázis elején figyelmet szentelnünk.